petak, 17. avgust 2018.  20:00h
Pročitano 3856 puta

Izložba „Svetozar Gligorić – vitez našeg doba“

Narodni muzej Pančevo u saradnji sa šah klubom Svetozar Gligorić – Gliga iz Pančeva, organizovaće izložbu u čast najvećeg šahiste Srbije i Jugoslavije 20. veka, Svetozara Gligorića.

Izložba će biti otvorena mesec dana Izložba će biti otvorena mesec dana pozivnica

Svečano otvaranje izložbe je u petak, 17. avgusta u 20 časova, a izložba će biti otvorena mesec dana.

Izložba nosi naziv „Svetozar Gligorić – vitez našeg doba“ čiji je autor viši kustos istoričar Srđan Božović, a kome je svesrdno pomagao Miladin Mitrović, predsednik šah kluba Gliga, koji je bio i lični, dugogodišnji Gligorićev prijatelj.

Izložba će približiti svet vrhunskog šaha, sporta uopšte, ali i brojnih slavnih ljudi sa kojima se Gligorić družio. Među njima svakako se izdvajaju Če Gevara i Kastro, engleska kraljica, brojni holivudski glumci, majstori šaha poput Talja, Smislova, Fišera, Karpova i Kasparova...

Svetozar Gligorić ostao je siroče sa 17 godina, ratovao je protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, bio je 12-ostruki prvak Jugoslavije u šahu, velemajstor FIDE, olimpijski pobednik, ali i mnogo, mnogo više od toga.

Ako znate ko je bio Gliga, dođite da se zajedno podsetimo ovog istinskog viteza našeg doba. Ako niste do sada znali za njega, dođite da nešto zajedno naučimo, navodi se u pozivu iz Narodnog muzeja Pančevo.

 

0 PLAKAT GLIGORIC B2 1

  • Datum:  petak, 17. avgust 2018.
  • Vreme:  20:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00