utorak, 7. avgust 2018.  19:00h
Pročitano 3790 puta

Izložba "Čurug na udaru imperija" u Narodnom muzeju

Izložba Muzeja Vojvodine, pod nazivom "Čurug na udaru imperija - 20 godina arheološke ekspedicije", biće otvorena u utorak, 7. avgusta u 19 časova, u Narodnom muzeju Pančevo.

Izložba će biti otvorena do sredine oktobra Izložba će biti otvorena do sredine oktobra Pančevo.MOJKraj.rs

Autor izložbe je muzejski savetnik-arheolog Stanko Trifunović.

Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja u Pančevu kaže da ova izložba prikazuje rezultate najveće arheološke ekspedicije u Vojvodini u poslednjih pola veka. Od lokaliteta koji je bio gotovo nepoznat, Stari vinogradi u Čurugu su postali značajan pojam u srpskoj arheologiji.

Osnovna ideja izložbe je da posetiocu što vernije dočara svakodnevni život minulih epoha, od mlađeg gvozdenog doba do kraja turske vlasti. Od dečje kolevke, preko zanata i ratovanja do odnosa prema mrtvima i religije. Kroz predmete svakodnevnog života, ali i retke, stare zapise istoričara, izložba će osvetliti davno nastale istorijske pojmove i imena naroda koji postoje i danas, dok su drugi ostali samo u istorijskom pamćenju. Tragove burnih događaja koji su oblikovali budućnost ovog dela Evrope, dugogodišnjim sistematskim iskopavanjem, otkrili su i prepoznali arheolozi, kaže Miroslav Birclin. 

Kako kaže naš sagovornik, posetioci će moći da vide rekonstrukcije kuća iz raznih perioda praistorije sve do 18. veka, i da se upoznaju sa životom ljudi koji su ovde živeli od 2. do 3. veka pre nove ere, Kelta, Panonaca, preko Sarmatskih plemena, Liminagalat u vreme Rimskog carstva, zatim Germana, Gota i Gepida koji su pobedili Hune, sve do naseljavanja Slovena, Srba na ove prostore.

Izložba će biti postavljena u prizemlju Narodnog muzeja i posetioci će moći da je pogledaju sve do polovine oktobra.

 

Pozivnica web Pancevo 1

  • Datum:  utorak, 07. avgust 2018.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00