subota, 29. avgust 2015.  14:00h
Pročitano 4405 puta

FreeDom Živa biblioteka

U Pančevu će u subotu, 29. avgusta, u Dvorani Apolo od 14 do 20 sati biti priređena FreeDom Živa biblioteka – prava biblioteka u kojoj “knjige” pričaju, odgovaraju na pitanja i nastoje da razbiju predrasude i stereotipe.

O Aktivnosti:

Da li ste ikada razmišljali o svojim predrasudama i stereotipima o drugim ljudima? Ili o tome šta drugi misle o Vama? Možda imate predrasude o Romima, homoseksualcima, osobama sa invaliditetom ili pak ništa ne znate o ljudima koji su bili žrtve nasilja ili žive sa neizlečivom bolesti? Da li ste ikada upoznali osobu niskog rasta ili feministkinju? Nikada niste imali priliku da slobodno razgovarate s nekim od ovih ljudi i čujete nešto o njihovim životima? Ako se pronalazite makar u delovima nekih od ovih pitanja, obavezno posetite FreeBOOK živu biblioteku na FreeDOM Art festivalu.

Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme “knjigu” na određeno vreme. Postoji jedna razlika – knjige u Živoj biblioteci su ljudi, a knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog. Knjige u Živoj biblioteci su osobe koje predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije. U ovoj biblioteci, knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca, da postavljaju pitanja i da uče.

Ako ste spremni da oslobodite um, suočite sa sopstvenim predrasudama i lično upoznate „svoj stereotip“, sigurno ćete postati čitalac/teljka u Živoj biblioteci, u kojoj knjige govore.

Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side – KOMPAS se, pored svoje primarne aktivnosti koja se odnosi na vršnjačku edukaciju sa ciljem prevencije HIV/side, bavi i javnim zagovaranjem antidiskriminacije osoba koje žive sa HIV-om, putem sprovođenja različitih kampanja. Misija KOMPAS-a je i unapređenje položaja mladih u društvu, pa tako i iniciranje i sprovođenje programa i akcija koji mladima pružaju edukaciju, veštine i promenu stavova, sve zarad njihovog razvoja kao individue i grupe.

Dva člana KOMPAS-a su učestvovala na Treningu za organizatore Živih biblioteka koje je organizovala Kancelarija Saveta Evrope 2012. i 2013. godine, a volonteri i volonterke ove organizacije aktivno su učestvovali u sprovođenju Živih biblioteka širom Srbije.

Program „Ne ceni knjigu po koricama – ŽIVA BIBLIOTEKA“ u Srbiji sprovodi Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.

FreeBOOK živu biblioteku u okviru FreeDOM Art festivala u Pančevu organizuje Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side – KOMPAS, koji je od strane Saveta Evrope u Beogradu preporučen kao odgovorna i motivisana organizacija koja može da pruži stručnu podršku pri realizaciji, sprovede ovu aktivnost vodeći se principima i vrednostima programa i na kvalitetan način predstaviti ovu metodologiju građanima i posetiocima Žive biblioteke.

 

  • Datum:  subota, 29. avgust 2015.
  • Vreme:  14:00 
  • Mesto:  Dvorana "Apolo", Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)
U ovom filmu saznajte više o duhu Žive biblioteke

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00