subota, 5. maj 2018.  10:00h
Pročitano 3899 puta

Manifestacija "Veštine koje život znače 2018"

Zajednička manifestacija pod nazivom “Veštine koje život znače 2018” Doma zdravlja Pančevo, Službe hitne medicinske pomoći Pančevo, Medicinske škole „Stevica Jovanović Pančevo" i Crvenog krsta Pančevo biće organizovana u subotu, 5. maja sa početkom u 10 časova u Narodnoj Bašti. 

Detalj s takmičenja u pružanju prve pomoći organizovanog 2012. godine u Narodnoj bašti Detalj s takmičenja u pružanju prve pomoći organizovanog 2012. godine u Narodnoj bašti V.J.P.

Razlozi za realizaciju ovakve združene aktivnosti su višestruki, a kao najvažniji izdvajaju se dva velika datuma: 8. maj – Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (rođendan osnivača ove organizacije Anri Dinana), kao i početka Nedelje Crvenog krsta (8-15. maja), kao i 12. maj – Međunarodni dan medicinskih sestara, koji će se u Medicinskoj školi „Stevica Jovanović" Pančevo obeležavati različitim aktivnostima tokom perioda od 5. do 12. maja.

Volonteri Crvenog krsta Pančevo ovom prilikom predstaviće svoje tradicionalne programske aktivnosti za mlade, među kojima su Program borbe protiv trgovine ljudima, sa posebnim težištem na radionice i materijal za edukaciju dece, Program dobrovoljnog davalaštva krvi, Program bezbednosti u saobraćaju, Program prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, a na prvom mestu Program prve pomoći, kao osnovnu i najvažniju aktivnost ove organizacije. Za sve zainteresovane sugrađane Crveni krst Pančevo pripremio je posebne radionice o osnovnim tehnikama reanimacije, kao i tehnikama zbrinjavanja povreda i stanja.

Ova manifestacija je i idealna prilika da se sugrađani upoznaju sa sposobnostima novih sanitetskih vozila koje je Služba hitne medicinske pomoći Pančevo obezbedila, a koji će se naći u Narodnoj Bašti. Dom zdravlja će na posebnom štandu promovisati rad Preventivne službe kroz deljenje promo materijala i informisanje prisutnih o mogućnostima preventivnih pregleda.

Dom Zdravlja Pančevo i Služba hitne medicinske pomoći Pančevo, uz pomoće firme „MIT" iz Novog Sada, realizovaće aktivnost „KPR izazov", kao nastavak projekta koji je podržao Grad Pančevo. Primenom najsavremenijih trenažera za oživljavanje svim zainteresovanima pružiće mogućnost da testiraju svoje sposobnosti za sprovođenje uspešne reanimacije.

Medicinska škola „Stevica Jovanović" Pančevo će predstaviti oblast uznapredovale životne podrške u toku i nakon reanimacije, primenom inovativnih didaktičkih sredstava. Gosti ove škole na manifestaciji biće i Hemijsko-medicinska škola “Vršac", kao i Medicinska škola „Nadežda Petrović" Zemun.

Ekipe prve pomoći pomenute tri škole, kao i ekipe Crvenog krsta Pančevo će realizovati i seriju vežbovnih poligona iz oblasti prve pomoći, u sklopu zajedničkih priprema za takmičenja koja im slede na pokrajinskim i nacionalnim nivoima. Kako bi se ovi poligoni dočarali, planirano je da se oni vizuelno osnaže učešćem timova za realistički prikaz povreda, oboljenja i stanja Crvenog krsta Pančevo i Medicinske škole „Stevica Jovanović" Pančevo.

  • Datum:  subota, 05. maj 2018.
  • Vreme:  10:00 
  • Mesto:  Narodna bašta Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00