subota, 24. mart 2018.  20:30h
Pročitano 3750 puta

Akcija “Sat za našu planetu” deseti put u Pančevu

Pančevo će se ove godine po deseti, jubilarni, put pridružiti akciji “Sat za našu planetu”. 

Pančevo će se ove godine po deseti, jubilarni, put pridružiti akciji “Sat za našu planetu” 24. marta Pančevo će se ove godine po deseti, jubilarni, put pridružiti akciji “Sat za našu planetu” 24. marta

Na inicijativu Svetske organizacije za prirodu, „Sat za našu planetu” će se ovoga puta održati u subotu, 24. marta, u 20:30 časova po lokalnom vremenu. Od tog vremena, pa do 21:30, svetla će biti pogašena na institucijama, školama, firmama, kućama, parkovima... koji, gašenjem svetala, ne ugrožavaju bezbednost, a koji su se prijavili Sekretarijatu za zaštitu životne sredine. 

Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Sekretarijat za javne službe i socijalna pitanja ovoga puta zajednički pripremaju prigodan program u Narodnom muzeju koji će okupiti pristalice akcije, kao i sugrađane koji brinu o zaštiti životne sredine.

Prvi će nastupiti Dečji hor ”Vokal Kids”, a nakon njih će pevati učenici IV 2 iz OŠ ”Stevica Jovanović”. 

Kao i prethodnih godina, ovoj se akciji svojevrsnog ekološkog opismenjavanja javnog mnjenja ponovo pridružuje Udruženje građana ”Prepoznaj u sebi” sa kreativnim idejama koje razvijaju dečju maštu, ali i usmeravaju njihovu pažnju i odgovorost na očuvanje prirodnih resursa.  

Osim što će pokazati kako pevaju, đaci IV 2 iz OŠ Stevica Jovanović, će odigrati pred publikom igrokaz ”Alisa u zemlji – mraka”. Uz malu pomoć svoje učiteljice Zorane Mitrović, sami su osmislili tekst, kostime, lutke, marionete, dramaturgiju ove kratke predstavice. Alisa, naravno ne sme i neće ostati u mraku. 

Kada se svetla u Gradskom parku budu ponovo upalila u 21:30 sati, rodiće se blještavo sunce, a deca hora Vokal Kids i učenici IV 2 iz OŠ Stevica Jovanović zajedno će otpevati pesmu koja će učiniti da pevušeći je, ne zaboravljate da gasite svetlo za sobom, kada napuštate prostoriju.

Iako je prvobitno planirano da se ceo program održi u Gradskom parku, zbog hladnog vremena, zahvaljujući razumevanju rukovodstva Narodnog muzeja Pančevo, priredba će se preseliti u Svečanu salu Narodnog Muzeja i počeće u 20:30 sati.

Inače, od 2009. godine, kada je akcija prvi put organizovana u Srbiji, broj gradova i opština koje podržavaju akciju neprestano raste. Globalnoj akciji se 2017. godine u Srbiji pridružio 91 grad i opština, a na globalnom nivou skoro 7.000 gradova iz 178 zemalja iz svih krajeva sveta. Manifestacija se u svetu održava 11 godina, a Pančevci je prate celu deceniju.

Akciju ove godine podržava Ministarstvo zaštite životne sredine RS, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine AP Vojvodine, Gradska uprava Grada Beograda - Sekretarijat za zaštitu životne sredine, kao i brojne organizacije civilnog društva i kompanije.

  • Datum:  subota, 24. mart 2018.
  • Vreme:  20:30 
  • Mesto:  Gradski park Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00