ponedeljak, 5. mart 2018.  19:00h
Pročitano 4747 puta

„Zapisi u vremenu – Fotografije dr Radivoja Simonovića“

Gostujuća izložba Muzeja Vojvodine „Zapisi u vremenu – Fotografije dr Radivoja Simonovića“ svečano će biti otvorena u ponedeljak, 5. marta u 19 sati u Narodnom muzeju Pančevo.

Dr Radivoj Simonović (1858-1950) Dr Radivoj Simonović (1858-1950) Promo

Autor izložbe je Bogdan Šekarić, viši kustos - etnolog.

U Etnološkom odeljenju Muzeja Vojvodine čuva se više od 1.400 staklenih negativ - ploča, od kojih je, za potrebe ove izložbe, napravljen izbor koji ilustruje svu raznovrsnost etnoloških i kulturno – istorijskih motiva zabeleženih u Bačkoj, Baranji, Slavoniji, Sremu i Banatu. Obradu i pripremu fotografske građe uradio je akademski slikar i fotograf Branislav Marković, koji je ujedno i autor idejnog i likovnog rešenja izložbe.

Za potrebe realizacije izložbe korišćena je arhivska građa sakupljena u Rukopisnom odeljenju Matice srpske, Galeriji Matice srpske, Muzeju grada Novog Sada i Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Dopunskim terenskim istraživanjima, sprovedenim u cilju muzeološke obrade Simonovićeve fotografske zbirke, obuhvaćena su naselja: Ledinci, Kamenica, Rakovac, Beočin, Čerević, Banoštor, Vrdnik, Irig, Rivica, Bešenovo, Bešenovački Prnjavor, Bukovački salaši, Bač i Gložan, kao i manastiri: Krušedol, Velika Remeta, Beočin, Novo Hopovo, Jazak, Bešenovo, i Rakovac. Istraživanja je svojom fotografskom- kamerom dokumetovao fotograf Ilija Ramić.

Jedan deo etnološke građe sakupljen tokom ovih istraživanja uporedo je dat sa Simonovićevim fotografijama, u cilju praćenja promena nastalih u materijalnoj i duhovnoj kulturi posle više od jednog veka. Svoje mesto na izložbi našla je i etnografska građa koju je tokom 1995. godine, u nekoliko krašovanskih naselja, sakupila dr Mirjana Maluckov.

Izložba će biti otvorena do 26. marta, a ulaz je slobodan. 

  • Datum:  ponedeljak, 05. mart 2018.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00