utorak, 5. decembar 2017.  19:00h
Pročitano 3958 puta

"Nove tehnologije" od 5. do 15. decembra u Pančevu

Multimedijalna instalacija u prostoru XI Nove tehnologije „Tehnologije mišljenja“ svečano će biti otvorena u utorak, 5. decembra u 19 sati u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu.

Izložba će biti otvorena do 15. decembra.

Nove tehnologije naziv je dugogodišnjeg programa Galerije savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, orjentisanog ka proizvodnji i promociji sadržaja namenjenog edukovanju i informisanju stručne i šire publike o razvoju i inovacijama u savremenim umetničkim praksama, kao i njihovoj popularizaciji.

Ovogodišnji selektor Selman Trtovac odabrao je jedanaest umetnika, koji će se predstaviti sa radovima u različitim medijima:
Sanja Latinović (SRB),
Branislav Nikolić (SRB),
Vladimir Frelih (HR),
Goran Dragaš (SRB),
Selman Trtovac (SRB),
Radenko Milak (BIH),
Bilјana Đurđević (SRB),
Dragan Vojvodić (SRB),
Vesna Tokin (SRB),
Milorad Vujašanin Cujo (SRB) i
Nenad Glišić (SRB).

Ideja ovogodišnjeg programa pod nazivom Tehnologije mišljenja, a u selekciji vizuelnog umetnika Selmana Trtovca, podrazumeva prezentaciju različitih umetničkih pozicija, umetnika iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kroz različite vizuelne jezike i medije, kojima je zajedničko to što se suočavaju sa temom novih mogućnosti mišlјenja, u najširem smislu te reči.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije, sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

NOVE TEHNOLOGIJE 2017. 
NOVE TEHNOLOGIJE MIŠLJENJA

Da bismo se suočili sa temom Nove tehnologije u umetnosti, neohodno je proveriti šta tačno znači pojam tehnologija. Tehnologija je po definiciji koncept o tome kako se neka vrsta koristi znanjem o alatima i zanatom, i da li i koliko to znanje može da utiče na mogućnost vrste da kontroliše i sebi prilagodi svoju okolinu. U ljudskom društvu, to je posledica razvoja nauke i inženjerstva. Tehnologija je i termin sa etimološkim poreklom iz grčkog jezika od reči technologia (τεχνολογία) – techne/τέχνη (veština) i -logia/-λογία (nauke, znanje). Međutim, striktna definicija je nepotpuna. Tehnologija se može odnositi na materijalne objekte, kao što su mašine, hardver ili alati, ali se može odnositi i na šire teme, kao što su sistemi, metode, organizacija i tehnike. Termin se može primenjivati generalno ili se može odnositi na neke specifične oblasti.

Selman Trtovac, iz kataloga Nove tehnologije Tehnologije mišljenja

  • Datum:  utorak, 05. decembar 2017.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Galerija savremene umetnosti Pančevo 
Autor:  KomunikArt
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00