petak, 6. oktobar 2017.  20:00h
Pročitano 4330 puta

Filip Krumes izvodi premijerni autorski projekat (VIDEO)

U okviru muzičkog programa Nova Festivala, koji će se održati u Pančevu, 6. oktobra u 20 časova u Dvorani “Apolo”, na programu su dva premijerna koncerta: naš sugrađanin, violinist Filip Krumes, premijerno će izvesti svoj autorski repertoar zajedno sa svojim kvartetom, dok će nakon njih, prvi put u Srbiji nastupiti avangardni superstar, poljski klarinetista Vaclav Cimpel, sa svojim LAM Triom.

Naš sugrađanin, violinist Filip Krumes, premijerno će izvesti svoj autorski repertoar zajedno sa svojim kvartetom Naš sugrađanin, violinist Filip Krumes, premijerno će izvesti svoj autorski repertoar zajedno sa svojim kvartetom Aleksandar Stojković

Ulaz na program je besplatan.

Karijera pančevačkog violiniste Filipa Krumesa paradigma je ovdašnjeg umetničkog puta virtuoznog, tehnički potkovanog, a istovremeno kreativnog muzičara, bez ozbiljnije konkurencije na svom instrumentu. Bilo da se radi o world music sastavu Shira U'tfila, ciganskom svingu Hot Club of Belgrade, džezerskim izletima u Serbian Jazz, Bre! projektu ili aktuelnom angažmanu u bendu repera Marčela, upravo je Krumes taj koji svojim strastvenim pristupom sviranju daje posebnu aromu muzici, i čiji je svaki koncertni nastup primer iskrenog izgaranja na sceni. Ove godine, Krumes je spreman da se poigra svim raspoloživim bojama i tehnikama sviranja, ali i pristupima kompoziciji i aranžmanima, u kvartetu koji će se premijerno predstaviti na Nova Festivalu. Neočekivane solo deonice, zamene konvencionalnih uloga instrumenata u bendu, izleti u slobodnu improvizaciju te, uopšte uzev, rekontekstualizacija vlastitog izraza i konvencija žanrova u kojima se ovaj umetnik kreće, obećavaju autentičan koncertni događaj sa velikim značajem za pančevačku muzičku scenu.

 

LAM photo Krzysztof Machowina

LAM, photo Krzysztof Machowina

 

Jedan od nesputanih heroja savremene muzike, poljski kompozitor i klarinetista Waclaw Zimpel, sa svojim LAM Triom nastupa u Pančevu. Aktuelni Zimpelov bend LAM Trio, u kome mu društvo prave pijanista Krzysztof Dys i bubnjar Hubert Zemler, upravo je projekat nastao na tradiciji američkog minimalizma u duhu Stevea Reicha, a koji se džezu približava u improvizatorskoj nadogradnji sporovozećih zvučnih zastora. Delikatno i strpljivo razrađujući par osnovnih tema i zvučnih motiva, talentovani Poljak zauzdava svoju energiju i improvizatorski talenat po kome je i postao poznat, da bi ih potom otpustio i oslobodio u pažljivo natempiranom trenutku, poput nezadržive lavine.  

Program u Pančevu:

6. 10. u 20h, Dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo 
Maksima Gorkog 6

Koncert: Filip Krumes Quartet (Srbija)
Filip Krumes – violina
Rade Sklopić Reid – klavijature, gramofon, efekti
Viktor Obšust – kontrabas
Aleksandar Cvetković – bubnjevi 

Koncert: LAM Trio (Poljska)
Waclaw Zimpel – klarineti
Krzysztof Dys – klavir
Hubert Zemler – bubnjevi

 

Plakat NOVA 2017 Pancevo

 

Više o Nova Festivalu:

Nova Festival ove godine održava se treći put, od 3. do 8. oktobra u organizaciji udruženja “KomunikArt” i partnerskih ustanova, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja, Erste banke, kompanije Merkator, Italijanskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda, Ambasade Poljske i Skupštine opštine Kovin. Festival se održava u tri grada, u Pančevu, Beogradu i Kovinu.

Na domaćoj muzičkoj sceni pretežno su zastupljeni sadržaji iz domena džeza, klasične i popularne muzike u njihovim odavno usvojenim, kanonizovanim oblicima. Ideja muzičkog programa Nova Festivala je predstavljanje savremenih izvođačkih praksi, orijentisanih ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike. Na dugoročnom planu, Nova Festival teži da podstakne mlade umetnike da se bave novom i avangardnom umetnošću kroz predstavljanje aktuelnih i renomiranih umetnika iz ove žanrovske sfere (u regionu, Evropi i svetu), kao i da promoviše saradnju muzičara i umetnika različitih žanrovskih okvira. 

  • Datum:  petak, 06. oktobar 2017.
  • Vreme:  20:00 
  • Mesto:  Dvorana Apolo Pančevo 
Autor:  KomunikArt
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00