utorak, 5. septembar 2017.  19:00h
Pročitano 3799 puta

Gostujuća izložba Narodnog muzeja Zrenjanin

U Narodnom muzeju Pančevo će u utorak, 5. septembra u 19 časova biti otvorena izložba Narodnog muzeja Zrenjanin „Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici".

Izložba pruža saznanja o detinjstvu i kulturnom obrascu kakav je bio poznat tradicionalnoj vojvođanskoj porodici od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Autorke izložbe su Branka Babić, kustos-etnolog i mr Rajka Grubić, muzejski savetnik.

Cilj izložbe je da se usko tematski predstavi kultura sa ovog područja, i to u onom segmentu koji je najvažniji za produžetak čovekove loze a to je podizanje deteta. 

Budući da su prioritetan cilj braka bila deca, otkrićemo koje su se magijsko-religijske radnje praktikovale za dobijanje zdravog potomstva, koji je broj dece bio poželjan na ovim prostorima ali i kojim je sve opasnostima dete bilo izloženo prvih dana po rođenju. Posetilac će moći da vidi razliku u dva osnovna tipa kolevki koji se javljaju na ovim prostorima, kao i da shvati važnost koja je pridavana ovom delu kućnog inventara. Ujedno, velika pažnja bila je posvećena i prvim koracima pa će se na izložbi naći i dubak koji datira iz 1910. godine. Kada se prvi put javljaju i kako su izgledala kolica za bebe u prvoj polovini 20. veka, biće takođe predstavljeno na ovoj izložbi. 

Na izložbi će se naći i tekstilni predmeti koji se odnose na negu odojčeta poput posteljine, jastuka i prekrivača za kolevku. Ovom prilikom biće izloženi i prvi odevni predmeti bebe – kapica, benkica i košuljica. Kasnije, svaki prelaz deteta iz jednog statusa u drugi obeležavan je promenom odeće. Tako su deca oblačena jednako kad prohodaju, u dugu košulju, dok sa polaskom u školu dobijaju dvodelnu odeću koja simbolično predstavlja odraslu osobu. 

 

muzej blago nama

 

Jedan deo izložbe biće posvećen igračkama i dečijim igrama. Videćemo od kojih su sve materijala igračke pravljene u ruralnim sredinama, a gde su igračke svojoj deci nabavljali imućniji. Napravićemo razliku između igračaka i igara za devojčice, odnosno za dečake, budući da se kroz igru želelo uticati na društveno očekivano ponašanje dece. Tako su se kroz igru devojčice spremale za ulogu majke i domaćice, dok su dečaci razvijali različite vrste veština koje su očekivane od odraslog muškarca kao domaćina kuće.

Izložbenu postavku čine predmeti i fotografije iz zbirki zrenjaninskog Muzeja. Međutim, kako bi slika o odrastanju u tradicionalnoj patrijarhalnoj porodici bila što potpunija, ostvarena je saradnja i sa drugim muzejima u Vojvodini. Tako će se na izložbi naći i predmeti i fotografije iz Muzeja Vojvodine, Narodnog muzeja Pančevo i Gradskog muzeja Vršac, kao i fotografije iz privatnih porodičnih albuma. Neke od fotografija iz privatnih albuma nabavljene su dobrotom melenačkog baštinika Ivana Boba Bošnjaka (porodice Paunović, Bošnjak, Letić, Kostić, Željski-Arambašić i Rakić).

  • Datum:  utorak, 05. septembar 2017.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Komentari  

0 #1 Milica Uskoković 05-09-2017 16:07
Do kada traje izlozba?
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00