utorak, 30. maj 2017.  19:00h
Pročitano 4188 puta

Književno-filmsko veče prof.dr Gordane Pešaković

Književno-filmsko veče prof. dr Gordane Pešaković će se održati u Biblioteci grada Beograda, u utorak, 30. maja od 19 sati.

Tada će biti predstavljena nova zbirka poezije Gordane Pešaković "Dodir" i prikazan kratki film o postavljanju skulpture ”Beogradski čitač” na Floridi.

U programu će učestvovati:
Gordana Vlajić (književnica),
Neva Saravija (Čigoja Štampa),
Miloš Šarić (vajar),
dr Jasmina Janković (pijanistkinja) i
Prof. dr Gordana Pešaković (autorka).

 

Goga korica

 

U Biblioteci grada Beograda, u utorak, 30. maja, od 19 sati, promociju svoje nove zbirke pesama održaće Prof. Dr Gordana Pešaković, koja živi i radi u Orlandu (SAD). Ovom prilikom, posetioci će moći da pogledaju kratak film o postavljanju skulpture ”Beogradski čitač” na Floridi, aprila ove godine, za šta zasluga pripada Pešakovićevoj.

Gordana Pešaković će ovom prilikom predstaviti svoju novu zbirku - ”Dodir”, koja je njena šesta knjiga poezije. O ovoj zbirci će, pored autorke, govoriti književnica Gordana Vlajić i Neva Saravija, izvršna direktorica izdavača ”Čigoja štampe”. Recenzent je Milovan Vitezović, književnik internacionalne reputacije, koji je u ”Dodiru” prepoznao misaonost i posebnu intonaciju rekavši da Pešakovićeva svoju poetiku odeva dostojanstvom. A dostojanstvo je, upravo kao i dodir, prvo slovo komunikacije i međusobnosti, pa otuda ova zbirka suptilno, ali precizno ukazuje na nedostajanje kulture komuniciranja i na trend nepokazivanja emocija ili pokazivanja negativnih reakcija, zbog čega se dešavaju i svi ostali društveni, socijalni, emotivni… padovi.   

Nakon promocije, biće ovo jedinstvena prilika da posetioci pogledaju kratak film o postavljanju skulpture ”Beogradski čitač” u gradskom parku ”Lake Concord Park”, ispred Skupštine grada Kaselberija (Orlando, SAD). 

 

beogradski citac na floridi

 

Ovaj događaj višestruko afirmiše Srbiju, odnosno srpsku kulturološku i umetničku savremenu scenu. Pored toga što je rad mladog vajara Miloša Šarića postavljen na jednom značajnom mestu na Floridi koje je centar skulpturološke umetnosti, projekat “Beogradski čitač” iz kojeg je ponikla i pomenuta skulptura, dokazuje da srpsko javno mnjenje itekako aktivno učestvuje u kreiranju i izgradnji kvalitetnije kulturološke i umetničke stvarnosti. Projekat ”Beogradski čitač” je nastao upravo sa misijom afirmacije književnosti, učenja, čitanja i opšteg prosvetiteljstva i napretka.

Ovoj književno-filmskoj večeri prisustvovaće i Miloš Šarić, autor skulpture koja je u Orlandu od aprila ove godine, dok će za klavirom, kao muzička pratnja, biti dr Jasmina Janković.

Inače, Gordana Pešaković je članica Udruženja književnika Srbije i jedna od inicijatorki projekta ”Beogradski čitač”, a uz ranije objavljene putopise, ovo je njena sedma knjiga.

 

Goga stih

  • Datum:  utorak, 30. maj 2017.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Biblioteka grada Beograda 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00