četvrtak, 30. mart 2017.  19:00h
Pročitano 3766 puta

Zbirka “Gde je moja kuća” pred Novosađanima

Novosađanima će po prvi put biti predstavljena zbirka „Gde je moja kuća“, nagrađivane književnice iz Pančeva Ivanke Radmanović.

Predstavljanje zbirke poezije i kratkih priča “Gde je moja kuća” biće upriličeno u četvrtak, 30. marta u 19 časova, u Gradskoj biblioteci Novi Sad.

U programu će, pored autorke, učestvovati esejista Zorka Mirković i književnica Gordana Vlajić.

Knjiga ima šest ciklusa, od kojih svaki počinje pričom. Kroz simboliku, slikanje prirode, kroz likove onih koji su minuli, cilj ove knjige je bio da na nesvakidašnji način prikažem fizičko i duhovno okruženje u kojem obitavamo, traganja sa kojima se suočavamo, odnos prema prolaznosti života, ljudskoj sudbini. Otuđenost, lutanja, otkrivanje neslućenog, dragocenost trenutka,  a zatim i pronalaženje svetlosti i smiraja u  sopstvenoj duši  neki su od motiva koji se pojavljuju u pesmama, rekla je autorka.

 

ivanka radmanovic foto

Kao što me je rukovet stihova Ivanke Radmanović objavljena u zbirci „AMARANT ili O besmrtnoj ljubavi“ svojevremeno navela na pomisao da postoji nezavisan život jezika, tako me novi rukopis iste autorke „Gde je moja kuća“, navodi da pomislim kako je naše vreme demantovalo teoriju da više nema istinskih, a kamoli velikih pesnika koje će otkrivati tek buduća vremena. Čini se da će Ivanka Radmanović na pitanje gde je moja kuća dobiti odgovor tek kad se nađe u sazvežđu istinskih pesničkih zvezda srpskog jezika, napisao je akademik, Matija Bećković.

 

Radmanovićka je bogomdana pesnikinja. Njena poetika ima neku razluđenu nežnost, reči su stihovani lakmus. Svaka pesma je umalo beli sanatorijum u pejzažu koji bliskom daljinom leči i pesnika i čitaoca, lirski melem koji zaceljuje otvorenu ranu sećanja. Ovakvim poetikama nisu ni potrebne recenzije, one se udišu kao vazduh, traju ozonom – iza kišnih dana, piše u recenziji ove zbirke književnik, Milutin Ž. Pavlov.

„Gde je moja kuća“ treća je samostalna Ivankina knjiga.

Za razliku od prethodnih zbirki  „Amarant ili O besmrtnoj ljubavi“ (Arte 2013, nagrada Poet) i „Rajski kavez“ (Udruženje književnika Srbije, 2014, nagrada „Milan Rakić”) u ovoj knjizi, umesto ljubavnom poezijom, autorka se predstavlja refleksivnim pesmama.

Izašla je iz štampe početkom oktobra 2016, a izdavači su PROMETEJ, Novi Sad i Udruženje književnika Srbije. 

  • Datum:  četvrtak, 30. mart 2017.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Gradska biblioteka Novi Sad 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00