petak, 24. mart 2017.  19:00h
Pročitano 4115 puta

Predstavljanje knjige “Društva svoga doba”

U Narodnom muzeju Pančevo u petak, 24. marta u 19 časova biće predstavljena knjiga “Društva svoga doba” čiji su autori akademik Vasilije Krestić i dr Ivana Spasović.

U Narodnom muzeju Pančevo u petak, 24. marta u 19 časova biće predstavljena knjiga “Društva svoga doba” U Narodnom muzeju Pančevo u petak, 24. marta u 19 časova biće predstavljena knjiga “Društva svoga doba” Pančevo.MOJKraj.rs

Knjiga je napisana povodom 175 godina SANU i posvećena je njenim pretečama – Društvu srpske slovesnosti i Srpskom učenom društvu.

Društvo srpske slovesnosti (DSS) osnovano je 1841. godine, u vreme prve vladavine kneza Mihaila Obrenovića i na predlog Atanasija Nikolića i Jovana Sterije Popovića. Od 1864. do 1886. delovalo je pod imenom Srpsko učeno društvo (SUD).  Društvo je bilo najviša ustanova nauke i umetnosti srpskog naroda, most sa stranim akademijama i zaslužno za uspon Kneževine/Kraljevine Srbije na svim poljima. 

Uspostavljena je i plodna saradnja s narodom: ljudi raznih zanimanja, iz svih krajeva u kojima je živeo srpski narod, slali su starine Društvu i posredovali u prodaji njegovih izdanja. Pored do sada nepoznatih ličnosti, izdvajaju se i imena onih koji su, kao Laza Lazarević, pomagali u svakodnevnom radu Društva u vreme dok su bili đaci. Neki od naučnika i umetnika prilikom istraživanja putovali su po zabačenim krajevima Kneževine Srbije i upoznavali se s narodom. Među njima, najpoznatiji su biolog Josif Pančić, lekar Aćim Medović, kompozitor Kornelije Stanković itd. Najzad, privredni uspon Kraljevine Srbije, saradnja s evropskim akademijama i izbor slikarke Katrine Ivanović - prve žene članice SUD-a, dočaravaju trud i zasluge Društva za podizanje ugleda srpskog naroda. 

Knjiga „Društva svoga doba“ zasnovana je na arhivskoj građi i opremljena autentičnim fotografijama, kartama, odlomcima rukopisa.

 

drustva svoga doba vv

  • Datum:  petak, 24. mart 2017.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00