petak, 3. mart 2017.  19:00h
Pročitano 6845 puta

Gostovanje Galerije slika „Sava Šumanovića“ u Narodnom muzeju Pančevo

U Narodnom muzeju Pančevo u petak, 3. marta u 19 časova svečano će biti otvorena gostujuća izložba „Poslednja decenija Save Šumanovića“.  

Slika Šidska planina, Save Šumanovića Slika Šidska planina, Save Šumanovića Galerija Save Šumanovića

Period od 1931 – 1942. godine kritičari ocenjuju kao najznačajni deo Šumanovićevog stvaranja, kao suštinu njegove ličnosti i umetničke vere. 

Izbor dela za pančevačku izložbu priredila je direktorka Galerije slika „Sava Šumanović“ Vesna Burojević i publika će biti u prilici da ih pogleda do 1. aprila.

 

Lonac sa cvećem Foto Galerija slika Sava Šumanović

 

U svom kratkom životnom i umetničkom putu, Sava Šumanović je uspeo da postane jedan od najznačajnijih srpskih umetnika XX veka. Pripadao je slikarskoj generaciji koja je posle prvog svetskog rata uvela našu umetnost u savremene evropske tokove. Kao mlad umetnik, tokom prvog boravka u Parizu, 1920. godine, prihvatio je savremene tendencije u slikarstvu i postao najznačajniji predstavnik konstruktivizma u srpskom slikarstvu. 

Poslednja decenija u stvaralaštvu Save Šumanovića predstavlja jednu zaokruženu celinu koja je počivala na veoma čvrstim osnovama. To su pre svega talenat i obrazovanje umetnika, zatim iskustvo Pariza koje se istovremeno odnosi na bogatstvo tradicije koja se čuva u muzejima i snagu internacionalne atmosfere koja je vladala u umetničkim krugovima. Takođe je nemerljiv uticaj na umetnikov rad imalo neposredno okruženje. 

 

Poluležeći ženski akt Foto Galerija slika Sava Šumanović

Na slici: "Poluležeći ženski akt", foto: Galerija slika Save Šumanovića

 

Kao tema u Poslednjoj deceniji ubedljivo dominira pejzaž. Druga omiljena tema je akt. Najviše dela naslikao je tokom 1939. godine, kada se pripremao za veliku izložbu, i sledeće 1940. godine, ponesen uspehom izložbe. Nije bilo vreme da uživa u uspehu, rat je došao i u Šid. Neka od najboljih dela nastala su upravo tih ratnih godina. Kod Šumanovića su život, rad, umetnost, slikarstvo, neraskidivo povezani. Slikao je do samog kraja- Kada su došli po njega, rano ujutro 28. avgusta 1942. godine, na štafelaju je ostala upravo dovršena slika, poslednja iz triptiha Beračice.

 

Poslednja decenija Save Šumanovića

  • Datum:  petak, 03. mart 2017.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00