utorak, 28. februar 2017.  12:00h
Pročitano 5140 puta

Izložba ručnih radova “Vezene domaćice” u izvedbi “Dolovki”

Udruženje žena „Dolovke” predstaviće od utorka, 28. februara izložbu svojih rukotvorina u prostorijama Turističke organizacije Pančevo. 

Otvaranje Izložbe zakazano je za utorak u 12 časova, a esponati će biti proizvodi koji su nastali radom članica Udruženja “Dolovke” u okviru projekta Vez-stari zanat naših baka „Vezene domaćice”.

„Dolovke” su pored svoje štrudle, poznate i po ručnim radovima, a svoje veštine usavršavaju kad god su u prilici. Jedna se ukazala zahvaljujući konkursu Grada Pančeva za finansiranje projekata ženskog preduzetništva za razvoj novih proizvoda u okviru nematerijalnog kulturnog nasleđa. “Dolovke” su podržane od strane gradske uprave sa 80.000 dinara za svoj projekat veza.

One su tokom tri meseca radile takozvane „domaćice”, bela platna na kojima su vezom, na najčešće šaljiv način, prikazani događaji iz kuće, a u prvom planu su vredne domaćice. Kao takve i danas krase neke stare kuće a najčešće se mogu videti u kuhinjama iznad šporeta. U prvom delu projekta „Dolovke” su imale pomoć edukatorke Smiljke Bulatović iz Kikinde koja se osvrnula i na istorijat veza, ali ih je upoznala i sa materijalima, opremom i priborom. Nakon uvodnih teorijskih časova prešlo se na praktičan deo.

Cilj projekta je razvoj i revitalizacija poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, u ovom slučaju veza kao jedne od tehnika umetničkog ručnog rada.

  • Datum:  utorak, 28. februar 2017.
  • Vreme:  12:00 
  • Mesto:  Turistička organizacija Pančevo 
Autor:  N.Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00