petak, 16. decembar 2016.  19:00h
Pročitano 4333 puta

Promocija knjige “Gde je moja kuća”

Pančevcima će u petak, 16. decembra u 19 sati, po prvi put biti predstavljena zbirka poezije i kratkih priča “Gde je moja kuća” naše sugrađanke Ivanke Radmanović u Svečanoj sali Narodnog Muzeja Pančevo.

U programu će, pored autorke, učestvovati mladi i višestruko nagrađivani umetnici Đorđe Marković, dramski umetnik koji će govoriti stihove iz knjige i Nikola Đurica, klarinetista. Moderator programa je književnica Gordana Vlajić, a specijalni gost je mladi Pančevac i student režije na FDU Aljoša Dakić, koji je za ovu priliku snimio video prikaz inspirisan stihovima pesnikinje.

Gde je moja kuća treća je samostalna Ivankina knjiga. Izašla je iz štampe početkom oktobra, a izdavači su PROMETEJ, Novi Sad i Udruženje književnika Srbije. 

 

1 gde je moja kuca 16 12 knjiga

 

Za razliku od prethodnih zbirki AMARANT ili O besmrtnoj ljubavi (ARTE 2013, nagrada POET) i Rajski kavez (Udruženje književnika Srbije, 2014, nagrada Milan Rakić) u ovoj knjizi, umesto ljubavnom poezijom, autorka se predstavlja refleksivnim pesmama. 

Knjiga ima šest ciklusa, od kojih svaki počinje pričom. Kroz simboliku, slikanje prirode, kroz likove onih koji su minuli, cilj ove knjige je bio da na nesvakidašnji način prikažem fizičko i duhovno okruženje u kome obitavamo, traganja sa kojima se suočavamo, odnos prema prolaznosti života, ljudskoj sudbini. Otuđenost, lutanja, otkrivanje neslućenog, dragocenost trenutka,  a zatim i pronalaženje svetlosti i smiraja u  sopstvenoj duši  neki su od motiva koji se pojavljuju u pesmama, rekla je autorka.

ivanka radmanovic foto

 

Kao što me je rukovet stihova Ivanke Radmanović objavljena u zbirci AMARANT ili O besmrtnoj ljubavi svojevremeno navela na pomisao da postoji nezavisan život jezika,tako me novi rukopis iste autorke Gde je moja kuća, navodi da pomislim kako je naše vreme demantovalo teoriju da više nema istinskih, a kamoli velikih pesnika koje će otkrivati tek buduća vremena. Čini se da će Ivanka Radmanović na pitanje gde je moja kuća dobiti odgovor tek kad se nađe u sazvežđu istinskih pesničkih zvezda srpskog jezika, napisao je akademik, Matija Bećković.

  • Datum:  petak, 16. decembar 2016.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Svečana sala Narodnog muzeja Pančevo 
Autor:  G.V.
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00