petak, 18. novembar 2016.  19:00h
Pročitano 4076 puta

Izložba „Tržnica trbuh grada“ u Narodnom muzeju Pančevo

U Narodnom muzeju Pančevo u petak, 18. novembra u 19 sati biće otvorena gostujuća izložba „Tržanica trbuh grada“ Etnografskog muzeja Istre/Museo Etnografico dell'Istria i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.  

Izložba će biti otvorena do 10. decembra. Izložba će biti otvorena do 10. decembra. Pančevo.MOJKraj.rs

Autorke izložbe su Tanja Kocković Zaborski i Ivana Šarić Žic. 

U vremenu sve snažnije globalizacije, gradske tržnice predstavljaju svojevrsne muzeje na otvorenom, muzeje identiteta, mesta prezentacije lokalne tradicije. Namirnice koje tamo kupujemo govore o vrlo važnom aspektu nematerijalne kulture - prehrani, stilski odlici arhitekure tržnog prostora svedoče o kulturnim uticajima, dok jasno vidljiva multikulturalnost dokumentuje migratorni karakter lokalnog stanovništva. 

Odlazak na tržnicu, placu, market, pijacu deo je naše svakodnevice. Gradske tržnice svedoci su ekonomskog i društvenog razvoja grada, pokazatelji prilika u kojima žive njegovi stanovnici. To je mesto druženja, razmene znanja i veština, razmene recepata, komunikacije građana sa susedima i lokalnom sredinom. Iako nam se ponekad čini da tamo “samo” nabavljamo namirnice, zapravo na tržnicama otkrivamo identitet grada i njegovih stanovnika. Značaj tržnice ogleda se ne samo u ponudi proizvoda koji su dostupni kupcima, već predstavlja i mesto koje čuva “duh” grada i njegovu nematerijalnu tradiciju. 

Izložba će biti otvorena do 10. decembra.

 

Trznica trubh grada

 

  • Datum:  petak, 18. novembar 2016.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00