sreda, 9. novembar 2016.  17:16h
Pročitano 4924 puta

Izložba „300 godina oslobođenja Pančeva od Turaka 1716 – 2016“

U okviru obeležavanja Dana grada, 9. novembra u 17:16 časova u Hali predionice stare Svilare na obali Tamiša (ulaz na kraju ulice Dositeja Obradovića) biće otvorena izložba „300+ Trista godina oslobođenja Pančeva od Turaka 1716 – 2016“.

Izložba je posvećena događaju od pre 300 godina, kada je vojska princa Evgenija Savojskog osvajanjem Pančeva okončala operacije na oslobođenju Banata od Turaka. Na njoj će prvi put biti prezentovani novootkriveni dokumenti i planovi pribavljeni iz arhiva u Ankari, Budimpešti i Beču, kao i rezultati traganja za nekadašnjim pančevačkim tvrđavama.

Izložba će biti otvorena do 16. novembra, u periodu od 10 do 16 časova. 

Ulaz je slobodan.

Autorski tim:

Miodrag Mladenović, arhitekta
Snežana Večanski, arhitekta

Konsultanti saradnici:

dr Marko Popović
dr Aleksandar Krstić
mr Aleksandar Jakovljević
otac Robert Paščik

Članovi tima:

Jasna Jovanov, arheolog
Jovan Bešlin, teh. crtač

 

pozivnica

 

O izložbi:

Povod za organizovanje izložbe „300+ Trista godina oslobođenja Pančeva od Turaka 1716-2016“ je važan događaj koji se odigrao 9. novembra 1716. godine. Tog dana je vojska princa Evgenija Savojskog, pod komandom grofa Florimunda Mersija, ušla u Pančevo i zauzela tvrđavu koju su Turci vek i po držali u svom posedu. Od tada Pančevo počinje da se razvija u duhu hrišćanske Evrope, a aktuelna arhitektura baroka svoje mesto pronalazi prvo u novim fortifikacijskim linijama pančevačke utvrde, a zatim u vojnim i privrednim zgradama.

Novootkriveni dokumenti i planovi o pančevačkoj tvrđavi pribavljeni u Državnom arhivu Turske u Ankari, Nacionalnom arhivu u Budimpešti, Državnom arhivu u Beču i Nacionalnoj biblioteci Sečenji u Budimpešti, potvrdili su rezultate decenijskih traganja za nekadašnjim pančevačkim tvrđavama. Na izložbi se neki od ovih dokumenata prvi put prezentuju javnosti, a među njima su turski defteri o popravkama stare tvrđave u tursko vreme, inženjerski planovi o obnovi stare i podizanju nove, barokne fortifikacije, austrijske vojne karte, kao i nerealizovani planovi za gradnju novih tvrđava.  

Kroz paralelnu priču o ključnim istorijskim događajima i razvojnim fazama pančevačkih tvrđava, prezentovana istraživanja pokušavaju da daju odgovor na razloge nastanka i razvoja gradskog tkiva Pančeva. Izgrađeno kao refleksija Beograda i uvek sudbinski vezano za njega, Pančevo je kroz istoriju nosilo svoj krst pograničnog grada. Rušeno i obnavljano bezbroj puta, uvek sa namerom da se na ušću Tamiša u Dunav opstaje, živi i napreduje.

Prikupljeni materijal i prezentovane analize, samo su početna faza u istraživanju istorije južnog Banata, naročito u periodu srednjeg veka, osmanskog perioda i prvih godina industrijalizacije. Kao takva biće predmet promišljanja stručnog tima Zavoda za zaštitu spomeniak kulture u Pančevu u godinama koje dolaze.

Ovu izložbu finansijski je pomogao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama

  • Datum:  sreda, 09. novembar 2016.
  • Vreme:  17:16 
  • Mesto:  Hala predionice stare Svilare na obali Tamiša (ulaz na kraju ulice Dositeja Obradovića), Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00