četvrtak, 12. maj 2016.  12:00h
Pročitano 4200 puta

“Skica za portret karikature”

Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, svečano će započeti otvaranjem autorske izložbe „Skica za portret kariktature“ u četvrtak 12. maja u 12 časova. 

Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, svečano će započeti  otvaranjem autorske izložbe „Skica za portret kariktature“ u četvrtak 12. maja u 12 časova Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, svečano će započeti otvaranjem autorske izložbe „Skica za portret kariktature“ u četvrtak 12. maja u 12 časova

Autor izložbe je Dimitrije Jovanov, kustos istoričar umetnosti.

Osnovna moć karikature je njena stalna savremnost, ona nikad ne gubi aktuelnost jer se hrani samom svežinom stvarnosti savremenog sveta – hronologijom političkog, društvenog i uopšte suštinom čovekovog bića.Inicijalnu tačku za istraživanje karikature u Pančevu predstavlja nastanak humorističko-satiričnog časopisa Žiža 1871. godine, koji je pokrenuo i uređivao pesnik Jovan Jovanović Zmaj.

Izložbu čini nekoliko manjih tematskih celina (koje potcrtavaju raznolikost karikature), u okviru kojih se bavimo bliskosšću i preplitanjem karikature, njene oblasti, sa ilustracijom, stripom;  njenim posebnim vidovima, (pod)žanrovskom određenošću – portretna i politička karikatura; karikaturom kao interpretacijom/parodijom druge umetničke predstave; karikaturom kao vizuelnom dosetkom (odnos jezika i slike); karikaturom i štampom.

Premda bez namere da se izložbom predstavi istorija karikature u Pančevu, zastupljena dela i dokumentacioni materijal, upućuju na protagoniste (Stevan Milosavljević, Miloš Vušković, Slavko Pavlov) ove vrste vizuelnog stvaralaštva u gradu u prošlosti, a izborom karikatura se naglašava osobenost njihovog stvaralaštva, saopšteno je iz Narodnog muzeja Pančevo.

 

Plakat KARIKATURE NET

 

Izloženi radovi pripadaju Zbirci likovnih umetnosti Narodnog muzeja Pančevo. Mnoga od njih, uz dokumentacioni materijal, deo su studijske zbirke uz Poklon-zbirku Feodore Imrei Riči (1990/1), Legata Olge i Stevana Smederevca (1975) i Legata Slavka Pavlova (1989). U skladu sa tim rasponom, Zbirka je reprezentovana i delima relativno nepoznatih autora (G. N. Gojković, Ruffo).  

Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS, a podršku su pružili i Sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojovodine, Muzejsko društvo Srbije, Nacionalni komitet ICOM Srbije.

Ulaz je besplatan.

  • Datum:  četvrtak, 12. maj 2016.
  • Vreme:  12:00 
  • Mesto:  Narodni muzej Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00