četvrtak, 17. mart 2016.  19:00h
Pročitano 4243 puta

Izložba „Slike koje možete nemati”

Izložba “Slike koje možete nemati”, Jelene Gorički iz Vršca, biće svečano otvorena u četvrtak, 17. marta u 19 sati u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu.

Izložbu Jelene Gorički možete pogledati do 31. marta Izložbu Jelene Gorički možete pogledati do 31. marta

 

Umetnica 2012. godine započinje malo istraživanje u okviru kojeg konstituiše tezu „pixel jednako pigment”. Tada kreira seriju digitalnih predložaka za slike nastale u okruženju photoshopa, koje u daljem radu prenosi u polje realne slike. Izlagački koncept je bio takav da su zajedno izlagani digi-predložak i realna slika u realnom prostoru.

Sada dolazi do inverzije prostupka, realna slika, koja je u međuvremenu „napustila” svoj fizički oblik, ulazi u polje digitalnog, VR, okruženja i nastavlja da egzistira u „novom obliku”. Čitav projekat „manipuliše” sa teorijom nevidljive granice između VR i stvarnog sveta i ispituje mogućnosti VR-a u kontekstu savremenog slikarstva, navodi se u pozivu. 

 

Mogućnost da u okruženju virtuelne realnosti (VR), odnosno 3D modelovanom galerijskom prostoru ELKA izložimo realne slike, otvorila je potpuno nove mogućnosti u polju izlagačkih praksi izvan tradicionalnog, institucionalizovanog sistema umetnosti.

VR galerija ELKA je prostorno, vremenski i dimenzionalno neomeđen prostor koji se konstantno transformiše u interakciji sa korisnicima/posetiocima. Transponovana u VR prostor, realna slika dostupna je neograničenom broju korisnika u svakom trenutku zahvaljujući pametnim mobilnim uređajima koji podržavaju 3D aplikacije, za razliku od tradicionalnih izlagačkih praksi koje su ograničene na određeni lokalitet, vremenski period i publiku.

Zahvaljujući umreženosti VR stanica, galerija ELKA će biti deo šire mreže putem koje će egzistirati trajno kao vremenski neomeđena, ali i promenljiva postavka, kao mesto sinteze piksela i pigmenta.

Izložba multimedijalne umetnice Jelene Gorički sastoji se iz tri segmenta:

- Realna slika u realnom okruženju
- Realna slika u digitalnom okruženju
- Digitalna slika i zvuk u realnom okruženju.

 

Jelena Guga (autor teksta i kustos)

Marinel Cuculj (saradnik)

Izložbu možete pogledati do 31. marta.

  • Datum:  četvrtak, 17. mart 2016.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Galerija Bate Mihailovića, Žarka Zrenjanina 1, Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00