sreda, 14. oktobar 2015.  19:00h
Pročitano 4201 puta

Dokumentarni film „Živi svet Vršačkih planina i Malog rita”

Dokumentarni film „Živi svet Vršačkih planina i Malog rita” biće prikazan u Pančevu, u sredu, 14. oktobra, od 19 sati u Galeriji Milorada Bate Mihajlovića.

Ulaz slobodan.

Vršačke planine i Mali rit su dva najveća i najznačajnija zaštićena prirodna područja u opštini Vršac. Na ukupno 5.300 hektara čine jedinstvenu ekološku celinu, prostirući se istočno i severoistočno od Vršca, u neposrednoj njegovoj blizini. Živi svet ovog područja veoma je bogat i raznovrstan, sa ukupno 1.200 vrsta biljaka, više od 200 vrsta ptica i više od 35 vrsta vodozemaca i gmizavaca.

Milivoj Vučanović – Mile, član je Prirodnjačkog društva „Gea“ i čuvar prirode u oba ova područja. Tokom terenskih obilazaka, Mile je kamerom beležio prirodne zanimljivosti i lepote, ali i vredne istraživačke i naučne nalaze. Od snimaka iz perioda 2008 – 2014. godine, u različita godišnja doba, napravio je autorski film „Živi svet Vršačkih planina i Malog rita“.

Film na uzbudljiv način, sa do sada neviđenim kadrovima iz blizine, neposredno i slikovito prikazuje bogatstvo živog sveta i ekoloških odnosa. U netipičnom ambijentu za Banat, mogu se videti sve one vrednosti koje ovaj predeo čine posebnim. Prikazani su i faktori ugrožavanja, ali i pozitivni primeri, kroz aktivnosti volontera PD „Gea“, koje doprinose smanjenju negativnog uticaja čoveka na prirodu.

Snimatelj i autor teksta: Milivoj Vučanović
Montaža i režija: Ana Toader
Izdavač: Prirodnjačko društvo „Gea”
Saradnici: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Novi Sad, Javno preduzeće „Varoš“ Vršac i Ekološko udruženje „Avalon“ iz Vršca

 

  • Datum:  sreda, 14. oktobar 2015.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Galerija Milorada Bate Mihailovića, Žarka Zrenjanina 1, Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00